Starija osoba trci

012 : Nikad nije kasno!

Piše:#TiTo

Šta je, zapravo, starenje?

Starenje je normalan fiziološki proces koji počinje odmah nakon rođenja, nepovratan je, traje godinama i kod pojedinaca napreduje različitom brzinom. Prvi znaci starenja vidljivi su već između 40. i 50. godine života, kad fizičke funkcije polako, neprimjetno počinju opadati, a psihičke osobnosti se počinju mijenjati. Starost prema definiciji Ujedinjenih naroda nastupa iza 65. godine života i može se podijeliti na raniju, srednju i duboku starost. Ranija starost, ili kako je često zovemo “zlatna dob”, počinje od 65. godine i traje do 74. godine. Srednja starost počinje od 75. godine i traje do 84., dok duboka starost nastupa nakon 85. godine.

U tim godinama u ljudskom organizmu se događa čitav niz promjena, no švicarski liječnik i autor knjige Učimo starjeti, pak, smatra kako ne starimo u prvom redu zato što smo živjeli određeni broj godina, već zato što smo napustili svoj ideal. Prema njegovom mišljenju, godine naboravaju kožu, a odricanje ideala naborava dušu.

Koje su tajne dugovječnih ljudi?

Profesor Karl Pillemer s univerziteta Cornell, radeći na knjizi 30 lekcija za život: Isprobani i proživljeni savjeti najmudrijih Amerikanaca, proučavao je način života dugovječnih ljudi, što je podrazumijevalo i razgovore s oko 1.500 osoba starosti između 70 i 100 godina o životu općenito, zdravlju, karijeri, porodici. Analizirajući dobijene odgovore otkrio je i pet vrlo jednostavnih tajni dugovječnih ljudi: spoznaja da je život kratak, treba raditi posao koji se voli, prema tijelu se treba ponašati kao da ćemo ga trebati idućih 100 godina, ne treba žaliti za prošlošću, treba biti sretan usprkos teškim vremenima.

Zahvaljujući prije svega ogromnom napretku na području medicine, ali i podizanju svijesti kod građana o važnosti zdrave prehrane i fizičke aktivnosti, smrtnost kod ljudi je smanjena, životni vijek je produžen, a osobe u trećoj životnoj dobi sve češ­će rade, pišu, stvaraju, bave se sportom… Brojni primjeri iz svakodnevnog života upozoravaju da pri spomenu starijih osoba više ne smijemo niti pomisliti na nemoćnog, bespomoćnog, depresivnog i pogrbljenog čovjeka bez kose, koji muku muči s gubitkom pamćenja, probavnim i urinarnim traktom i kojem se ruke tresu.

Šta mi možemo napraviti?

U Centrima za zdravo starenje u Sarajevu osvjedočili smo aktivnom životu naših prijatelja treće životne dobi i pozvali ih da nam se pridruže na našim treninzima, jer smo itekako svjesni bitnosti fizičke aktivnosti kod osoba treće životne dobi i benefita koje ona može imati na njihovo fizičko i mentalno zdravlje. To je bio razlog da formiramo #TiTo3D šetačku grupu, koju će voditi naš 65-godišnji trkač i učitelj meditacije Nick Jakovic, koji ima impresivnu trkačku biografiju i beskrajno mnogo znanja u ovoj oblasti.

Treninzi će se odvijati utorkom i četvrtkom u 20 h (okupljanje je ispred Zemaljskog muzeja), te subotom u 8:00 h.

Sretni smo što smo dio tima koji će pokazati da nikad nije kasno da se ostvare svoji (i tuđi) snovi!

#TiTo #TiToMožeš #SarajevoRunners #Trčanje #running